Všechno

Dokonáno je! - Velký pátek, Velké Meziříčí

16. 4. 2020 11:18
Rubrika: Úvahy

Šlus, ende, basta – je dokonáno. Ale co, je dokonáno? Ježíš umřel, a všemu je konec, všichni ho opustili, umírá potupen, popliván, zubožen. On, který byl snad tím Mesiášem, umírá a nic se neděje. Nezbývá než zavřít hrob těžkým kamenem, zapečetit, postavit stráž a zoufale odejít domů. Je konec. Skončil případ Ježíš Nazaretský. Je dokonáno. 

Bratři a sestry, nevím jak vy, ale já jsme si toho letos při rozjímání pašijí všiml poprvé. Dříve než Ježíš zachraptí z kříže – Dokonáno je, apoštol Jan už chvíli před tím prozrazuje, že Ježíš věděl, že už je vše dokonáno. Vše je dokonáno. Ježíš odevzdává vše, ale opravdu vše, co má a je dokonáno. 

Nejprve odevzdá vojákům své šaty. Šaty, které jsou symbolem omilostnění a odpuštění. Tyto šaty dostávají do rukou hříšníci. Právě proto se Ježíš za ně přimlouvá. 

Poté odevzdá svoji matku Marii učedníkovi Janovi a následně i všem učedníkům. A nakonec v tom závěrečném zvolání „Dokonáno je“ - svého Ducha. Ducha, který všechno tvoří, všechno uzdravuje, všechno proměňuje. Tohoto Ducha nám Ježíš zanechal na kříži, Ducha lásky. A on, Spasitel a Vykupitel světa touží, žízní po naší lásce. 

Ježíš na kříži dokončil moji spásu a vyvádí mě ke svobodě. Ovšem i já, abych mohl žít v jeho svobodě, mu musím všechno odevzdat. Všechno svoje materiální zajištění, všechny svoje představy o budoucnosti, všechny svoje tužby, a i všechny svoje vztahy, které žiji, musím Ježíši odevzdat a nechat proměnit jeho Duchem. Není to jednoduché, ale věřme mu. 

Ježíši, Synu Boží, prosíme tě, vyveď nás do svobody, do svobody Božích dětí. 

Bratři a sestry, ta cesta právě dnes začíná. Až zítra večer zazní trubka a polnice, držme se svého Mistra a Pána – Neváhejme.

Zobrazeno 644×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio