Všechno

Krakow - město SDM (WYD, JMJ) 2016

7. 2. 2014 14:50
Rubrika: DCM Brno

Rozhodl jsem se napsat něco o svém dalším zahraničním výletě. 

Výlet opět velice hezký a hlavně opět dost neplánovaný. Představená sester z komunity Donum Dei (černé sestry na Petrově) mě poprosila, zda bych nevyvezl sestry na výlet, prostě jsem byl najat jako drožkař.

Vyrazili jsme v neděli ráno, já moje mamka a 6 sester. Úředním jazykem v autě byla francoužština, angličtina a chvílemi i čeština. (Francouzky umím dvě slova - olala, manifik).  

Kolem desáté hodiny jsme dojeli do centra krakova a ubytovali jsme se u bratrů karmelitánu, přímo v centru. Musím říct, že jak je v komunitě kolem 10 kněží, tak jsou mše, jak v neděli, tak i ve všední den v kostele na denním pořádku a člověk si může vybrat v jakýkoliv čas půjde na mši. Takže jsme šli na 11. Byla zrovna pro děti - mladý kněz, který měl dobré kázání a mluvil tak, že se mu dalo rozumět. Po společném obědě s bratry karmelitány, kdy jsme si vyměnily kulinářské dobroty z francouzské a polské kuchyně, jsme se vydali autem do benediktisíkého kláštera v Tiniecu (což je prakticky součást Krakova). 

Poté jsme se vrátili zpět do centra a prošli si samotné město. Musím říct, že je zde všechno spojeno s bl. Janem Pavlem II. Moc se těším na světové dny mládeže, které zde budou. Myslím, že se atmosférou nebudou dát srovnat ani s Madridem ani s Riem. 

V centru je několik kostlů. Nakonec jsme naší návštěvu zakončili na hradě Vavel. Je zde katedrála a zrovna byla mše, takže jsme si po mši mohli projít celou katedrálu. Zde jsou uloženy ostatky sv. Stanislava. 
Cesta zpátky nás zavedla kolem arcibiskupského paláce a kláštera minorirů, kam se chodíval Jan Pavel II. modlit, jelikož měl kostel od paláce asi tak 30 metrů. 

V pondělí ráno nás čekala zpáteční cesta . Jako první jsem navštívili kostel Božího Millosrdenství.

Dále naše cesta veda přes Kalvárii - poutní místo, kam chodíval Jan Pavel jako malý kluk na pouť. Musel to býr zvláštní pocit, vracet se sem jako kněz, biskup, arcibiskup, kardinál, a dvakrát i jako papež. V boční kapli je zde i malá ampulka s krví Jana Pavla, která je nejlépe přístupná k modlitbě a uctění ze všech míst, na kterých jsem byl. 

Pak jsme přejeli do Osvětimy, místa spojeného s druhou světovou válkou. Zvláštní pocit navštívit toto místo plné bolesti. 

Navečer jsme se ještě vrátili do Wadovic - rodiště Jana Pavla. Modlitba v kapli Jana Pavla a setrvání v blízkosti, před nejsvětější svátosti byl super závěr naší pouti. 

Cesta zpět byla trochu náročnější, jelikož jsem celou dobu řídil sám. 

Musím říct, že se opravdu těším do Krakova a chci vás všechny povzbudit, abyste se rozhodli stejně jako já, že do Krakova na Světové dny, určitě pojedete. 

PS: Fotky dodám, až budu doma - mamka toho nafotila. :D

PPS: Myslím, že je to trochu malé město na tak velkou akci, ovšem také si myslím, že poláci se již teď těší a budou velice dobře připraveni na všechny mladé z celého světa. Využijme i my příležitosti se dobře duchovně připravit - již na konci dnešního roku k tomu bude velká příležitost. 

PPPS: Našel jsem fotky z telefonu, tak aspoň dvě z Vadovic - Kaple Jana Pavla II. a text, který jsem tam zanechal.  

Zobrazeno 1864×

Komentáře

xpatty

Co se týče zkratek, tak se mi opravdu velice líbí zkratka JMJ - oproti SDM či WYD ci ŠDM.....

Pavloš

Tak v tom případě je to věc vyřešená..., ono jen jde o to, aby i ostatní věděli, co to vlastně znamená.. :)
Mě se zase líbí ta rozmanitost, kdy každé setkání má tu svoji, v jejich jazyce.., tedy WJT, WYD, JMJ, či ŚDM a přistuji k tomu tak, že každé setkání by mělo být psané s jejich originální zkratkou - tedy pro příp. Prahu SDM, Kraków ŚDM, a pro Rio a Madrid JMJ.

Zobrazit 10 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio