Všechno

Betlém

13. 12. 2010 11:30
Rubrika: SKM Telč

Dneska mám opravdu velice smíšené pocity. Celý minulý týden jsem byl v italském Loretu a zažil jsem zde opravdu velkou duchovní vzpruhu. S vidinou krátkého pracovního týdne a dovolené před Vánocemi, jsem se vracel domů plný radosti. Telefon dnes ráno mi ovšem dobrou náladu zkazil. Také se vám stává, že se na něco těšíte a pak je to všechno úplně jinak?
Abych vám popsal situaci. Jsem z farnosti, ve které se již od roku 1996 staví třeštský betlém. Betlém je velký asi 6*2,5 metrů. Postaví se lešení, na něj se dají pařezy, pařezy se pak pokryjí mechem a do mechu se pokládají figurky, které jsou staré okolo 120 let. Stavba Betléma začíná vlastně už v listopadu, kdy se sbírá mech. Letos jsme ještě přivezli několik nových pařezů. Musím říct, že je to taková moje srdeční záležitost. Vždy před Vánocemi, se na 3 dny zavřít do kostela a z velké hromady ničeho postavit krásné dílo, které pak obdivují lidé přes celou dobu Vánoční. Dát najevo všem lidem, kteří během Vánoc navštíví kostel a Betlém, že se událo opravdu něco velkého, že se narodil Spasitel. Za těch 14 let, co se Betlém staví, jsem toho při stavění zažil opravdu dost. Od vtipných situací, přibíjení tkaniček hřebíkem do fošny, až na některé hádky ohledně toho, které nářadí se na faře může použít a které ne. Každý rok přicházel do kostela můj bývalý učitel s novou třídou, aby se podívali na to, jak vypadá taková stavba Betlému a třeba jednou za rok navštívit i kostel.
Letos v září došlo v naší farnosti k výměně děkanů a pomalu ale jistě přicházejí změny. Nový pan farář je alergický na prach a proto se nebude letos Beltém stavět. V kostele i na faře by bylo moc prachu a nestihlo by se to uklidit. Myslel jsem si, že to zvládnu a bude to všechno v pohodě. Teď mám v očích slzy. Betlém svým způsobem patří i k atmosféře starobylé Telče, teď se vánoční atmosféra ve starobylé Telči bude muset obejít bez tohoto skvostu.


Budou Vánoce bez Betlému opravdu takové Vánoce jako vždycky? Věřím, že budou, ale stejně mi budě něco chybět. Bude mi chybět ta nejkrásnější chvíle Vánoc, kterou jsem vždy zažíval, stát před Betlémem a zpívat: „Dnes se nám narodil Spasitel, Kristus Pán.“Třeba budou jiné.....

 

Zobrazeno 1757×

Komentáře

Vendula Krůlová

To je smutný, Paty ...

xpatty

je.. ale je to život...

xPastelka

njn, změna je život..:/ bohužel

Jana Zichová

když jsem si to četla, tak jsem si říkala: jé, to je určitě hezký, že bych se přijela podívat? tak nepřijela, no :(

Honza1

a tak, proč ho nepostavit v nějakým kostele poblíž?...opravdu by to byla škoda ho nepostavit!

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio